Lefse er et norsk tradisjonsprodukt
Det har vært bakt i uminnelige tider og bakes over hele landet. Det er imidlertid geografiske forskjeller på hvilken type lefse som bakes. Dette kommer nok opprinnelig av at tilgangen på råvarer var ulik alt etter hvor i landet du bodde. I Trøndelag var det god tilgang på både korn og meieriprodukter. Det ble derfor bakt mange typer lefser her. Tjukklefse, som vi baker, er kanskje mest vanlig fra Trøndelag og nordover.
Jeg er vokst opp med en fot i Lofoten og en i Trøndelag. Så smurte tjukklefser måtte man bare ha til jul eller andre anledninger. Min mamma hadde «alltid» tjukklefser i fryseren i tilfelle det skulle komme uventet kaffebesøk, og det gjorde det jo den gangen. De tinte mens kaffen kokte. Og det gjør våre glutenfrie tjukklefser også.
Vi har gjort litt som i gamle dager når det skulle bakes til fest, vi bruker det beste vi har av råvarer i lefsa. Det er både seterrømme og kulturmelk i deigen. Selv synes vi de smaker best når de blir smurt med meierismør, sukker og kanel, og vi håper derfor det faller i smak hos dere også!
Med vennlig hilsen
Ingrid Straum Gerhardsen
Veldig glad i lefser og produksjonssjef i Klæbu Bakeri
