Kokesjokolade uten spor av gluten

Kokesjokolade uten spor av gluten?

Ren kokesjokolade inneholder ikke mange ingredienser, og alle ingrediensene er naturlig glutenfrie. Men likevel klarer de færreste av produsentene å produsere kokesjokolade uten spor av gluten. Men det finnes kokesjokolade uten gluten – sjekk hvilke!

Sjokoladefabrikkene putter stadig nye, snedige ting i produktene sine. Man har sjokoladeplater med kjeksbiter, browniebiter, og så videre. Og jo flere glutenholdige ingredienser som finner veien opp på samlebåndene på fabrikkene, jo mer «spor av gluten» dukker opp på også de «rene produktene» – som ofte produseres på samme produksjonslinje.

Så ille har det blitt, at det knapt er mulig å kjøpe ren kokesjokolade uten spor av gluten lenger. Men det finnes heldigvis (noen få) unntak.

Kokesjokolade uten spor av gluten
Kokesjokolade uten gluten: Kokesjokolade er et must i baking, men det er jaggu ikke enkelt å finne kokesjokolade uten spor av gluten. Vi har sjekket alle de vanligste merkene.

Er kokesjokoladen uten spor av gluten?

Vi har tatt en titt på de mest populære sjokoladene på markedet – i jakt på kokesjokolade uten spor av gluten:

Freia:
Freias sjokolader er klassikerne innen «bakesjokolader», og finnes hos alle butikkkjedene.

Freia kokesjokolade 70%: Kan inneholde spor av gluten.

Freia Selskapssjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Freia kokesjokolade, lys: Kan inneholde spor av gluten.

Dronningsjokolade, Freia: Kan inneholde spor av gluten.

Freia Hvit sjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Odense:
Danskproduserte Odense sjokolade er ikke den vanligste sjokoladen i Norge, og vi har vi foreløpig kun sett hos Meny. Men vi håper virkelig å se den i flere butikker etterhvert, for dette liker vi!

Odense bakesjokolade, mørk: Er uten spor av gluten (hurra!)

Endelig en kokesjokolade uten spor av gluten
Endelig fant vi en! Odense Mørk Bakesjokoade er uten spor av gluten! Den har 61% kakaoinnhold, og fungerer derfor fint som en allround mørk kokesjokolade. At en plate koster ca 36 kr får bare være.


Eldorado:
Eldorado sjokolade finner du hos NorgesGruppens butikker (Meny, Kiwi, Spar, Joker, Matkroken).

Eldorado mørk kokesjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Eldorado lys kokesjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Prima:
Prima sjokolade finnes i REMA 1000 sine butikker, i tillegg til Kolonial.no.

Prima mørk kokejokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Prima lys kokesjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Coop:
Coop sjokolade finnes i Coop sine butikker (Extra, Mega, Obs!, Prix)

Coop Mørk kokesjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Coop Lys Melkesjokolade: Kan inneholde spor av gluten.

Konklusjon:

For de mest sensitive, som ikke tåler spor av gluten, er det en utfordring å finne kokesjokolade til baking og varm sjokolade. Men det er verdt å merke seg at kokesjokoladen fra Odense (Odense Mørk Bakesjokolade) er helt uten spor av gluten. Denne er imidertid nokså dyr (ca 36 kr for 100 gram på Meny), men må man så må man!

Glutenfrie alternativer til kokesjokolade

Mørk kokesjokolade er i utgangspunket mørk sjokolade uten tilsatt melk. Dermed er man ikke nødt til å lete i bakehylla for å finne en sjokolade som duger når det står «kokesjokolade» i oppskriften. Flere mørke sjokolader med kakaoinnhold rundt 70 % fra godterihylla kan brukes når det står «mørk kokesjokolade».

Lys kokesjokolade er tilsatt melk, og kan erstattes av «mørke melkesjokolader», det vil si melkesjokolader med realtivt høyt innhold av kakao (over 30 %). Det finnes også flere av disse i godterihylla.

Sjokolade uten gluten
Sjokolade uten spor av gluten fra godterihylla: hvilke alternativer uten spor av gluten kan brukes i stedet for kokesjokolade?

Alternativer uten spor av gluten fra godterihylla:

Erstatning for mørk melkesjokolade:

Freia Premium Dark 70%: Inneholder ikke spor av gluten, og kan fint erstatte mørk kokesjokolade. Eneste ulempe er at dette er en eksklusiv sjokolade som koster ca 42 kr for 100 gram. Finnes hos de fleste butikkjeder.

Änglamark Mørk sjokolade 70%: Inneholder ikke spor av gluten, og kan også erstatte mørk kokesjokolade. Hakket billigere enn Freia Premium, med ca 33 kr for 100 gram. Selges i Coop sine butikker (Extra, Prix, Obs! Mega).

Lindt Excellence 70% dark cocao: Inneholder ikke spor av gluten, og kan erstatte mørk kokesjokolade i oppskrifter. Også en dyr sjokolade, omtrent på nivå med Änglamark (ca 32 kr for 100 gram).

Sjokolade uten spor av gluten
Luring uten spor av gluten! Mørkere Melkesjokolade fra Freia er uten spor av gluten, og fungerer fin-fint som en allround kokesjokolade!

Freia Mørkere melkesjokolade: Mørkere Freia melkesjokolade er en blanding mellom melkesjokolade og mørk sjokolade, som er uten spor av gluten. Den ligner litt på Freias klassiske Dronning-sjokolade, og kan erstatte mørk kokesjokolade, selv om den ikke er blant de mørkeste sjokoladene. Så om du bruker denne som erstatning, vil du få noe mindre markert sjokoladesmak (og mer sødme) enn ved bruk av en 70% kokesjokolade. Dette er også en relativt dyr sjokolade, som koster ca 26 kr for en plate (som er 85 gram – mot 100 gram for de fleste alternativene). Freia Mørkere melkesjokolade fåes kjøpt hos de fleste butikkjeder.

Erstatning for lys melkesjokolade:

Står det lys melkesjokolade i oppskrifter, kan den erstattes med de mørke sjokoladealternativene over om man kan leve med en litt mindre søt og mer markant smak.

Vil man ha en glutenfri erstatning som ligner mest mulig på lys kokesjokolade, er mørk melkesjokolade et alternativ. Mørk melkesjokolade og lys kokesjokolade treffer hverandre nokså bra. Her har du disse variantene:

Freia Mørkere melkesjokolade: Mørkere Freia melkesjokolade er en blanding mellom melkesjokolade og mørk sjokolade. Den er uten spor av gluten, og kan fint brukes som erstatning for lys kokesjokolade. Den er noe mørkere enn de lyseste kokesjokoladene, og vil gi noe mer markert sjokoladesmak, og kanskje litt mindre sødme (tilsett litt ekstra sukker om du føler dette er nødvendig). Freia Mørkere melkesjokolade finner du hos de fleste butikkjeder.

Melkesjokolade: «Vanlig» melkesjokolade kan også erstatte lys kokesjokolade. Men vær obs på at melkesjokolde inneholder litt mindre kakao enn de fleste lyse kokesjokolader. Dermed blir det litt mindre markert sjokoladesmak, og desto søtere. Dessuten er det også vanskelig å finne melkesjokolade uten spor av gluten.