Test av glutenfrie nudler

Glutenfrie nudler i kopp

Opp med en hånd de som har savnet glutenfrie nudler i kopp!

I en årrekke har Mr. Lee mettet norske ungdommer, studenter og andre med sine nudler. Om disse lettvinte mellommåltidene er noe særlig å skryte av næringsmessig kan diskuteres, men duften av en varm nudlekopp har nok fristet man en glutenallergiker og cøliakier i kantiner, på fotballcuper, ungdomsklubber og i kjellerstuer.

Men nå er endelig glutenfrie nudler på plass i butikkhyllene.

Svenske Stahlberg er den nye Lee, og deres Super Noodle Cup finnes i to ulike smaker; kylling og biff.

I likhet med de tradisjonelle gluten-nudlekoppene, åpner man lokket på koppen delvis, og fyller på med varmt vann. På med lokket igjen, og etter 4 minutter er retten klar!

Boksen er utstyrt med en plastgaffel, en pose tørr krydderblanding og en pose smaksatt olje.

Innhold i kopp med glutenfrie nudler
Alt i boks: Her er det bare å tilsette vann, nudlene egner seg derfor på tur med varmt vann i termosen.

Hvordan smaker glutenfrie nudler i kopp?

Nudlene i Stahlbergs Super Noodle Cup er risnudler. Disse smaker i seg selv ikke stort, og smaken i retten kommer derfra nesten utelukkende fra krydderposen og oljen. Når disse er tilsatt, både dufter og smaker retten godt, både i kylling- og biffsmak.

Begge rettene har en grunnsmak av buljong, men med spennende, nokså «voksne» kryddersmaker som stikker seg frem. Blant annet er anis-smak ganske fremtredene.

Som risnudler flest, er nudlene glatte og «sleipe», og derfor litt vanskelige å spise. Man må prøve å fiske de opp med gaffelen, og deretter slurpe de i seg.

Næringsinnhold i glutenfrie nudler

Et sunt måltid kan vel neppe dette kalles, rent næringsmessig. Men man skal ikke undervurdere helseeffekten av å kose seg – og å være med i gjengen når «glutenkompisene» finner frem sine Mr Lee.nudler.

På boksen kan man lese av følgende næringsinnhold pr. 100 gram:

Fett: 0,7 g

Karbohydrater: 10 g

Proteiner: 0,95 g

Salt 0,8 g

Dette er næringsinnholdet i ferdig rett, altså blandet med ca 3 dl vann. Dermed er totalvekten på retten ca 350 gram, noe som tilsier at hele koppen gir ca 35 gram karbohydrater og i underkant av 3,5 gram protein.

Greit nok, men ikke akkurat en proteinbombe. Så boksen med glutefrie risnudler med krydder bør vel ikke erstatte et hovedmåltid.

Ikke for å ødelegge stemningen, men det er også verdt å merke seg at en kopp gir deg ca 3 gram salt, noe som er en stor del av Helsedirektoratets anbefalte dagsinntak på 5 gram. Særlig fremstår dette som mye salt med tanke på at man ikke får nokså lite av andre, viktige næringsstoffer i en nudlekopp.

Mesteparten av saltet vil befinne seg i vannet nudlene ligger i, og etter koppen er tom for glutenfrie nudler, vil det være en del av dette vannet igjen. Om man vil redusere saltinntaket, er det derfor kanskje en grei idé å droppe å slurpe i seg dette «buljongvannet».

Hvor får du kjøpt glutenfrie nudler i kopp?

Vi har sett Super Noodle Cups i flere butikker, blant annet de fleste Coop-butikker, og også Meny og Kiwi. Prisen er ca 25 kr pr boks, altså omtrent det samme som en kopp med «glutennudler» koster (med 20 gram mer). Dette synes vi dette lille mellommåltidet er verdt!

Kos deg med glutenfrie nudler i kopp!