Glutenfri pasta med mye protein

Proteinbombe: Glutenfri spaghetti med sideeffekter

Rema har lansert flere ulike typer pasta i sin glutenfrie serie «Goodly», og noen av dem fremstår som ernæringsmessige unikum, som bør fange oppmerksomheten fra langt flere enn glutenallergikere og cøliakere.

«Verden er utrolig!» er slagordet til Remas nye glutenfrie serie. Og når man ser nærmere på næringsinnholdet i de glutenfrie pastaproduktene i serien, er det vanskelig å være uenig:

26 gram protein pr. 100 g vare, det er fasiten for Goodly Økologisk glutenfri spaghetti av linsemel. Det finnes også en fussili-variant med samme elleville proteininnhold.

Whaaaat?: Merk deg dette proteininnholdet! En porsjon med denne pastaen gir like mye protein som en dose proteinpulver.

Det som selges i dagligvarebutikken som økologisk glutenfri spaghetti – med mer skryt av at den er produsert i Italia enn proteininnholdet – kunne altså like gjerne blitt solgt som dyr proteinpasta i en treningsbutikk.

La oss illustrere. For å få i deg like mye protein som fra en 400 g pakke Godly glutenfri linse-spaghetti (104 gram protein), må du spise for eksempel:

  • En drøy halvkilo kjøttdeig
  • 1/2 kilo kyllingfilet
  • Ca 3 liter lettmelk
  • Drøyt 5 bokser YT proteinpudding
  • Ca 870 gram «vanlig glutenspaghetti» (Sopps)

En pris på ca 47 kroner pr pakke er altså ikke mye å si på når man tar næringsinnholdet i betraktning. Og en pakke metter godt en hel familie sammen med kjøtt/saus, for proteininnholdet sørger for at dette er en mettende pasta.

Forøvrig er innholdet av karbohydrater 52 gram på 100 g pasta, mot omtrentlig 75 g i vanlig, hvit glutenfri pasta, og ca. 70 g i hvit «glutenpasta». Slett ikke verst det heller!

Og smaken?

Ja, smaken, ja! Lett å glemme den oppi all denne næringsmessige entusiasmen …

Men den er heller slett ikke dum. Litt mer distinkt smak enn i «vanlig» pasta hører med når ingrediensene er 100% linsemel, men den stikker seg egentlig overraskende lite ut.

«Rødt i rødt»: En bolognese pastasaus kler Goodly glutenfri økologisk spaghetti av linsemel, både i smak og utseende. Og tenk hvilket proteininnhold denne retten får totalt tilbredt med kjøtt i sausen! Her er den testet med kjøttdeig av kyllingfillet.

Konsistensen derimot, den er ganske fiffig! Pastaen sveller opp til flere ganger tykkelsen av hva den var i tørr form. Man får rett og slett følelsen av å slurpe i seg tykk «spesialspaghetti» fra en italiensk restaurant! Til tross for dette, er konsistensen litt «tørr» og «kort», den «brekker» lett når man tygger den, og kan fort bli for al dente om man ikke koker lenge nok (koketid hele 12 – 14 minutter!).

Fargen er flott rød før koking, men den blir litt blassere ferdigkokt. Men rørt inn i en rød carbonara pastasaus, skjemmer den ingen.

Flere glutenfrie pasta-versjoner

I tillegg til pastaen av linsemel (som er den mest ekstreme ernæringsmessig), tilbyr også Goodly en grønn pasta penne som sparker godt fra seg hva gjelder proteininnhold. Den er laget av ertemel, og har 21 gram protein pr 100 g pasta.

De «vanlige» hvite pasta-utgavene i serien, er også nokså vanlige hva gjelder innhold av proteiner.

God middag – eller kvelds etter trening!