Glutenfri leverpostei

Glutenfri leverpostei – oversikt (det er flere enn du tror!)

At «leverpostei inneholder gluten» har blitt en etablert sannhet. Men visste du at dette i de fleste tilfeller er helt feil? Vi har sjekket leverpostei-hylla, og der er det mye digg, glutenfri leverpostei å velge i!

Fersk betyr ofte glutenfri

Mange tenker nok kun Stabburets runde, gule hermetikkboks med smilende barnefjes på når det er snakk om leverpostei, og nøyer seg med den glutenfrie utgaven av denne – den som står i glutenfrihylla.

Sett Stabburet-boksen tilbake, det er i kjølehylla den glutenfrie leverposteifesten er! Her bugner det nemlig av ferske, glutenfrie leverpostei-pakker!

Den ferske leverposteien er, i tillegg til å ofte være glutenfri, også mye bedre på smak enn den hermetiske!

Glutenfri leverpostei ikke merket

Fersk glutenfri leverpostei - merket glutenfri
Såvidt merket: Fin og fersk og digg glutenfri leverpostei, men dårlig merket. Leter du godt, finner du «glutenfri» på slutten av ingredienslista. Dårlig eller fraværende merking med «glutenfri/glutenfritt» går igjen på glutenfri leverpostei.

Noen få ferske leverposteityper er merket som glutenfrie. Men gjengs for mange, er at de ikke er merket med «glutenfritt». Man må rett og slett bare scanne gjennom innholdsdeklarasjonen og sjekke at det ikke er glutenholdige ingredienser i leverposteien.

Ikke hopp over sjekken bare fordi leverposteien er fersk, for noen av de ferske leverposteiene inneholder faktisk gluten (se vår oversikt under).

Hvilken leverpostei er glutenfri?

Vi ser tydelig at noen merker er flinkere enn andre til å lage god leverpostei uten gluten. Her er våre observasjoner:

Gilde: Gilde har mange godbiter hva gjelder leverpostei. Alle deres leverposteier var glutenfrie da vi sjekke. Hurra! Dette omfatter typene: Ovnsbakt leverpostei, Ovnsbakt leverpostei bacon, God og Mager Ovnsbakt, God og Mager fersk, Fersk leverpostei med Jalapenos, Superpostei med gulrot og omega 3, Julepostei (grov og vanlig). Men sjekk alltid innholdsdeklarasjonen selv også.

Finsbråten: Også Finsbråten er gode på glutenfritt, og både Finsbråten Ovnsbakt Gullpostei, Ovnsbakt pepperpaté og Ovnsbakt hvilløkspaté var glutenfri ved vår sjekk. Dobbeltsjekk alltid selv!

Folkets: Ved vår sjekk var Folkets Ovnsbakt leverpostei glutenfri, men sjekk også selv!

Grilstad: Grilstad er nokså ferske i leverposteihylla. Og så lenge posteien deres er glutenfri, tar vi de varmt i mot! OBS! Inneholder havrefiber (som anses som en glutenfri ingrediens). Dobbeltsjekk også selv at dette stemmer.

Glutenfri leverpostei av kylling
Sunn, god og glutenfri: Prior sin kyllingpostei skal være av det sunnere slaget. Glutenfri er den også.

Prior: Prior sin ovnsbakte kyllingpostei var glutenfri ved vår sjekk, men les også gjennom innholdsdeklarasjonen selv.

Grøstad: Grøstad sin ferske leverpostei er ikke bare god, den er også glutenfri. Vi liker! Husk at du alltid også må sjekke selv at den er glutenfri.

Pastejköket: Pastejköket tilbyr ikke leverpostei, men en vegetarpostei – et produkt som stadig blir mer populært. Og den er også glutenfri. Husk også å ta en sjekk på pakken selv, for å verifisere at den er glutenfri.

Jens Eide: Jens Eide tilbyr gode varer fra sin fabrikk i Lillesand. Og heldigvis er deres leverpostei glutenfri. Dette gjelder også deres Viltpaté. Sjekk også selv at dette stemmer før du setter tennene i den.

Leverpostei som ikke er glutenfri:

Vita Hjertego: Glutenalarm! Vita Hjertego hevder at leverposteien sin er sunn, men det gjelder definitivt ikke om du ikke tåler gluten! Deres ovnsbakte leverpostei inneholder nemlig gluten. Deres Grønnsakspostei er imidlertid glutenfri (sjekk dette selv også).

Stryhn’s: Stryhn’s leverpostei er sikkert god, men glutenfri, det er den i alle fall ikke. Glutenalarm, med andre ord!

Mills: Her lyser fareskiltet! Glutenalarm! Mills er en versting på å putte hvetemel i leverposteien sin. Deres Ovnsbakte original leverpostei inneholder spor av gluten, mens deres baconpostei og pepperbaconpostei inneholder begge hvetemel. Mills står forøvrig også bak Vita Hjertego, som også er en glutenversting. Tommel ned!

Stabburet: Om du går for de klassiske gule, runde boksene med smilende barnefjes på, må du handle riktig utgave. Den originale, hermetiske utgaven inneholder nemlig gluten. Det gjør også kyllingposteien, og den ferske typen. Det finnes imidlertid en glutenfri versjon i hermetisk boks (og i glutenfrie porsjonspakker). Det er disse boksene man finner i glutenfrihylla, som også sannsynligvis får mange til å tro at annen leverpostei inneholder gluten.

Tulip: Glutenalarm! Danskene kan virkelig leverpostei, men de er slett ikke verdensmestere på glutenfritt. Det skinner også gjennom når det kommer til leverpostei fra Tulip, som dessverre inneholder gluten.

Bjerke: Bjerke lager mye godt, men på leverpostei blir det tommel ned. Her er det nemlig glutenalarm!

Kos deg med glutenfri leverpostei – men vær varsom og velg riktig boks!