Er puffet ris glutenfri?

Puffet ris og gluten – er puffet ris glutenfri?

Puffet ris med melk er en en 80-talls-slager, og en nesten uunnværlig ingrediens når julekakene skal bakes. Men er puffet ris glutenfritt? Du er ikke alene om å lure på det!

Glutenfri ris, men …

Ris er en naturlig glutenfri ingrediens. Faktisk brukes rismel i de aller fleste glutenfrie bakevarer, gjerne i kombinasjon med mais, som en erstatning for hvete. Og puffet ris består bare av – nettopp – ris. Men det er ikke dermed sagt at den er 100% glutenfri for det. Forurensning er nemlig et stikkord her.

Produksjonsfasilitetene er det som kan stoppe den glutenfrie jubelen når det kommer til puffet ris. Puffet ris produseres nemlig som oftest på møller. Og er det noe noe møller er kjent for, så er det gluten.

Så selv om puffet ris i utgangspunktet er naturlig glutenfritt, kan «puffarisen» ofte inneholde spor av gluten.

Puffet ris - er det glutenfritt?
Digg! Men glutenfri? Du kan lage mye snadder av den, men er puffet ris glutenfritt? Sånn 100%, liksom …

Ulike produsenter – ulike tilnærninger

Er First Price Puffet ris glutenfri?

Med First Price puffet ris, er det enkelt og greit. Produktet er merket med «kan inneholde spor av gluten». Altså et i utgangspunktet gutenfritt produkt, som kan være forurenset med spor av gluten. Så tåler du spor av gluten, tåler du First Price puffet ris. Kos deg! Er du av den sisenitive typen som ikke tåler spor av gluten, så dropp det.

Er Tau Mølle Puffet ris glutenfri?

Tau Mølle er en gigant når det kommer til «puffede frokostvarer», og dominerer hyllene i de fleste butikker. Man forventer dermed kvalitet i alle ledd herfra. Men når det kommer til deres puffede ris, lar vi oss forvirre:

Det står ikke et ord om gluten på Tau Mølle sine pakker med puffet ris. Og siden den eneste ingrediensen er ris, er den mest logiske slutningen å dra at dette er et 100% sikkert glutenfritt produkt. Et besøk på Tau Mølle sine hjemmesider bringer oss til en artikkel som synes å bekrefte dette:

«Tau Mølle puffet ris er fri for gluten. Ris inneholder selv ikke gluten og for å sikre at risen ikke er blitt «forurenset» av andre varer som inneholder gluten, tester vi risen jevnlig for å sikre at innhold av gluten er under 20 PPM.»

Men vi synes garantert null forurensing virker for godt til å være sant, da dette tross alt er ei mølle som også produserer glutenholdige produkter, og leter videre på taumolle.no. Her finner vi en litt motsigende artikkel som sier:

Skjermdump, Tau Mølle.

Det virker som om Tau Mølle legger seg i selen for holde sin puffede ris glutenfri, og gjør alt de kan. Men likevel mener vi at deres merking av puffet ris er noe misvisende. At tester viser lavere enn 20 ppm gluteninnhold, gjør etter reglene produktet «glutenfritt». Men så lenge sjansen er tilstede for at det er forurenset (som de selv sier), mener vi det burde vært merket med «kan inneholde spor av gluten».

Produkter som er merket med «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten» har nemlig alltid (i likhet med Tau Mølle Puffet ris) mindre gluteninnhold enn 20 ppm (er såkalt «glutenfrie» etter reglene). Men merkingens hensikt er å fortelle at det likevel kan være noe spor etter forurensing av gluten, selv om gluten ikke er en ingrediens. Les mer om dette i NCFs oversikt over merking av glutenfrie produkter.

Så vår anbefaling om Puffet ris fra Tau Mølle er: kos deg med den glutenfrie puffede risen om du tåler spor av gluten. Hvis du er av den sensitive typen som ikke tåler spor, ville vi droppet det.

PS! Tau Mølle har tidligere blitt konfrontert med mangelfull merking av puffet ris fra en bruker i kommentarfeltet på sin egen hjemmeside. Her svarer de at de anser merkingen som riktig.

Er Coop Puffet ris glutenfri?

Coop sin egen puffede ris sier ingen ting om gluten på pakningen. Men det er opplyst at den er produsert av Tau Mølle, og dermed antar vi at det samme som i punktet over gjelder også her. Vi ville dermed tenkt at det kan være sannsynlig at Coop Puffet ris kan inneholde spor av gluten, selv om pakningen ikke sier dette.